Maaike, dat ben ik

Ik maak ruimtelijk werk in de breedste zin van het woord. Of het nu een vlak is, reliëf of driedimensionaal – vorm en materiaal zet ik altijd in om de kern zo krachtig mogelijk over te brengen: het eigene.

Materiaalkeuze is voor mij een belangrijk onderdeel van het maakproces. Soms vind ik in bijvoorbeeld chamotteklei juist die textuur voor een fraaie kop. Of blijkt metaaldraad ideaal om de scherpe lijnen en speelsheid van een silhouet weer te geven.

Ambacht & techniek

Maaike

Maaike

Via de opleiding als graveur-modelleur (Vakschool Schoonhoven) en het ontwerpen en uitvoeren van artistieke relatiegeschenken, heb ik lang als specialist gewerkt in het maken van reliëfs voor munten en penningen.
Daar komt ook mijn liefde voor portretten vandaan. De verschillen en vooral de overeenkomsten tussen de vele gezichten om ons heen, is en blijft een sterke inspiratiebron voor mij.

Uit de wens om techniek met kunst te kunnen combineren, ben ik werktuigbouwkunde gaan studeren (Hogeschool Rotterdam).
Kunst en techniek kunnen elkaar enorm versterken. Techniek geeft inzicht in materiaal en ruimtelijk gebruik, kunst de creatieve middelen om hier iets unieks mee te maken. Kunstenaars als Da Vinci en Alexander Calder zijn hiervan sprekende voorbeelden.
Ik heb nog veel ontwerpen in mijn hoofd waar ik deze combinatie mooi in kwijt kan. Ik hoef het alleen nog maar uit te werken – en daar ben ik hard mee bezig.

Uniek

Mijn inspiratie vind ik direct om me heen. Mensen, verhalen of gebeurtenissen die mij raken. Maar ook mooie patronen en maffe vormcombinaties op straat kunnen een start zijn van een nieuw werk. Wat ik ook maak, ik probeer te ‘vangen’ wat die persoon of dat verhaal nu zo uniek maakt.

Wat Maaike uniek maakt, is dat ze met haar scherpe oog en goed ontwikkeld gevoel voor materiaal, beelden schept die tot de verbeelding spreken.